Maak werk van je talent: betekenis duurzame inzetbaarheid voor het individu

In aanloop naar HRinspiratie schrijft Huib Broekhuis van VDS een aantal blogs over duurzame inzetbaarheid. Vandaag deel 2: Wat is de betekenis van duurzame inzetbaarheid voor het individu (engaged people).

 Lees hier Maak Werk van je talent – deel 1: Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Duurzame inzetbaarheid voor het individu houdt in dat je verantwoordelijk bent voor je loopbaan van begin tot einde. En omdat we met z’n allen langer moeten werken, is het belangrijk om hier op tijd en voortdurend mee bezig te zijn.

Ieder moet voor zich de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  1. Wat zijn mijn dromen?
  2. Wat zijn mijn ambities?
  3. Waar liggen mijn talenten en valkuilen?
  4. Waar krijg ik energie van wat kost me energie?
  5. Welk werk past bij mij?
  6. Wat is een mogelijke volgende loopbaanstap voor mij?
  7. Hoe kan ik mij daarvoor ontwikkelen (kennis, training, scholing)?
  8. Welke papieren (diploma’s, certificaten etc) heb ik daarvoor nodig?

Dit is een bewustwordingsproces op mentaal, emotioneel, fysiek, maar ook spiritueel niveau. Oftewel: ken jezelf. Duurzame inzetbaarheid is dus een thema voor iedereen.

Verschillende levensfasen brengen verschillende behoeften met zich mee: Tussen de dertig en veertig staat vaak het gezin centraal. Tussen veertig en vijftig bereikt je carrièrre vaak een hoogetepunt en in de fase daarna worden vitaliteit en inzetbaarheid belangrijker. De focus van iemand tussen de zestig en zeventig ligt vaak bij afronden en overdragen van kennis en vaardigheden.

Natuurlijk zijn er verschillen op individueel niveau, maar toch zijn deze levensfasen belangrijk omdat ze van invloed zijn op wat mensen kunnen en willen.

Als het mensen lukt om in deze verschillende fasen hun eigen bewuste keuzes te maken, heeft dat een positieve impact op de werkbeleving, de vitaliteit, de productiviteit én het geluk van mensen. De meerwaarde van het nemen van regie en het gebruikmaken van faciliteiten die de organisatie biedt, is volgens mij dan ook evident. Waarom is dat dan in veel gevallen toch zo moeilijk? Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Mensen kennen zichzelf niet zo goed (wie ben ik en wat wil ik).
  • Mensen zijn beland in een bepaalde loopbaan en komen er gaandeweg achter dat dat helemaal niet is wat ze willen maar weten niet hoe daaruit te komen.
  • De verplichtingen die ergens onderweg zijn aangegaan (gezin, hypotheek, uitgavenpatroon) maken dat mensen blijven hangen in hun huidige werk(omgeving) omdat ze geen alternatieven zien.
  • Mensen zijn bang om los te laten wat ze hebben en om te kiezen waar hun echte passie ligt en/of ze weten niet waar te beginnen.
    Mensen stellen zich afwachtend op, ze waren gewend dat de organisatie hun lifetime employment biedt en dat HR hen daarin vertelt wat hun volgende stap is.
  • Mensen zijn te weinig verbonden met hun innerlijk waardoor ze niet weten wat hun werkelijke missie is en ook niet doorhebben dat ze niet ‘on track zijn’.

Al deze redenen hebben ergens tot gevolg dat mensen niet het beste uit zichzelf halen. Nu is dat natuurlijk geen doel op zich, maar gesteld dat veel mensen een innerlijke drijfveer hebben om zichzelf te verwezenlijken, maakt dat het zonde is dat veel mensen niet hun volle potentieel benutten. Dat gaat zich op enig moment wreken in verlies aan vitaliteit, energie, zin en productiviteit. En dat is het moment dat mensen de verantwoordelijkheid vaak overgeven aan de organisatie omdat ze niet meer kunnen voldoen aan de verwachtingen (productiviteit).
Kortom: zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het duurzaam inzetbaar zijn, maakt dat mensen vitaler, gelukkiger, energieker en productiever kunnen zijn en meer succes en zingeving kunnen beleven aan hun werkleven. En dat vraagt dus om bewustwording.

 

http://www.hrzone.nl/vitaliteit/vitaliteit-artikelen/entry/maak-werk-van-je-talent-deel-2-betekenis-duurzame-inzetbaarheid-voor-het-individu

Sauvegarder cet article ?

Connexion S'inscrire